Vi ritar Nordens mest hållbara fjälldestination
I norra Dalarna, invid Nipfjällets naturreservat, ligger Fjätervålen. Vi har utsetts att förverkliga Sernekes vision för hur denna småskaliga fjällby ska förädlas till en modern och hållbar fjälldestination.
Hållbarhet är i fokus när arbetet med planering och byggande av den nya destinationen nu startar. Identitetsskapande arkitektur och ett genomtänkt stadsbyggande är viktiga beståndsdelar i att skapa långsiktiga värden och minimal påverkan på den känsliga fjällmiljön. Vi fick uppdraget efter ett parallellt uppdrag i konkurrens med flera skickliga arkitektkontor.
– Vår huvudidé är att göra en tät och naturnära fjällby med ett bilfritt nät av snögator. Man ska kunna parkera bilen när man anländer för att inte behöva röra den förrän man ska resa hem igen. Vi tror att det kommer att ge en intensivare upplevelse än vad som är vanligt i fjällsammanhang, mer likt alpernas byar, säger Mikael Uppling, arkitekt.
Som ett led i att minimera projektets koldioxidavtryck kommer fokus ligga på modern träarkitektur där samtliga byggnader projekteras för trästomme. Det handlar om en ny hotell- och centrumanläggning med 200 rum, restaurang, butik och spa samt bostäder. Det mesta samlat runt ett centralt torg.
– Trä är ett så uttrycksfullt material, säger Katja Hillström, arkitekt med fjällhotellerfarenhet från Copperhill i Åre. I Fjätervålen har vi möjlighet att tillämpa den kompetens vi byggt upp i ett projekt som ligger i framkant, arkitektoniskt och miljömässigt. Tillsammans med specialisterna i Greenhouse Living kommer vi också att undersöka nya och spännande idéer för kretsloppssystem, lokal matproduktion och andra klimatsmarta lösningar.
Fjätervålen är en okänd pärla i den svenska fjällvärlden. Men de som hittat hit återvänder och många alpina klubbar använder backarna för träning på alla nivåer.
– Vi har ett fantastiskt berg att utgå ifrån, säger Linda Schuur, affärsutvecklare på Serneke. Vi tänker investera i en ny lift och varsamt utveckla de alpina möjligheterna. Vi siktar också på att möta det växande intresset för längdskidåkning, bland annat kommer spåren att passera det centrala torget och igenom hotellet, rent bokstavligen.
Naturreservatet är en av Fjätervålens främsta tillgångar. Här finns milsvida marker för vandring, cykling och turåkning. Men det gäller att gå varsamt fram och respektera naturen och de som lever av den. Idre sameby är landets sydligaste och har sina renar på bete i området.
– Vi vill skapa en fjällby som lever året runt i samklang med dem som verkar på platsen. En fjällby som vänder sig till dem som ser storheten i att kunna uppleva stillheten och det orörda. Vi tror att det går att förverkliga samtidigt som vi skapar möjligheter för sport, rekreation och kulturella event, fortsätter Linda.
Arbetet går nu in i ett intensivt skede med dialog med kommun och myndigheter innan en plan kan fastställas. Samtidigt påbörjas arbetet med hotell- och centrumanläggning och bostäder.
– Vi är väldigt nöjda med att ha AIX som partner i den process som ligger framför oss. De visade stor idékraft i parallelluppdraget och har den kompetens och de resurser som krävs för att kunna bistå oss i förverkligandet av Fjätervålen till en komplett, modern och hållbar fjälldestination, avslutar Linda Schuur.