Hållbarhet och kulturhistoria påverkar vår arkitektur
Vår bransch genomgår en dynamisk utveckling med två starka trender som står i centrum: hållbarhet och ett ökat intresse för kulturhistoria och det redan byggda.
I en intervju med Realtid TV berättar vår vd Erik Torvén om hur dessa trender påverkar arkitekturen.
– Vi kan inte bygga i stål och betong som vi tidigare gjort, vilket driver en helt ny teknikutveckling. Träbyggandet har utvecklats fantastiskt men vi ser också återbruk som en allt större fråga som påverkar hur vi får ihop våra byggnader, vilket i sin tur påverkar arkitekturen.
– Den andra trenden är det kulturhistoriska intresset. Det började för kanske 10-15 år sedan med en motsättning mellan det klassiska och det moderna. Diskussionen har nu mognat och fördjupats och blivit ett seriöst intresse för vår redan byggda miljö. För oss arkitekter är det oerhört spännande för vi älskar ju arkitekturhistoria, det är en viktig kunskapskälla för oss och att den verktygslådan är öppen skapar helt nya möjligheter när vi ska bygga byggnader som möter framtidens behov och krav.
– Vi måste även tänka på att vi ska bygga in hållbara och långsiktiga kvaliteter. Det är mycket stora investeringar, som innebär stora uttag av koldioxid och då blir ju generaliteten i funktion jätteviktig – så att vi kan använda våra byggnader på många olika sätt och till många olika saker över tid. En byggnad bör kunna stå i hundra år, vem vet vad som behöver göras i den byggnaden under den tiden. Byggnaden ska klara även det okända. Arkitekturen är viktig i sig, baskvaliteter som våningshöjder, fönsteröppningar, dagsljuskvaliteter, vackra fasader – och där har vi mycket att lära, både av modern och klassisk arkitektur.