Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Västra Hagastaden på samråd

Kv38S, västra Hagastaden, Seniorgården AB

Efter vinst i parallellt uppdrag har AIX tillsammans med Seniorgården AB utvecklat två punkthus i västra Hagastaden. Nu går projektet ut på samråd.  

I nära samarbete med Seniorgården AB har vi ritat 62 seniorbostäder i Hagastadens sista etapp. Efter vinst i parallella uppdrag våren 2022 har vi tillsammans med Seniorgården och Stockholms stad arbetat fram ett projekt som är en nutida tolkning av stenstadens klassiska fasadkomposition.

Centralt placerat i Hagastadens sista etapp ligger Kv38S med sina två gröna punkthus och tillhörande gård. Projektet tar avstamp i det befintliga och spinner vidare på de klassiska begreppen, sockel, kropp och krön. Byggnaden ges en lugn och harmonisk gestaltning med en stram rytm och mjuka inslag. Den blir enkelt avläsbar med en repetitiv fönsterplacering och horisontella markörer som bryter av mot Hagastadens vertikala betoning. Skyddade från buller av den yttre kontorsskärmen blir punkthusen med sin levande bottenvåning och noggrant planerade boendemiljö ett viktigt inslag längst Norra Stationsgatan. Husen smälter in i stadsbilden med sin lågmälda fasad samtidigt som den berättar om vår samtid.

Seniorbostäder är en boendetyp med stort fokus på hemmiljö men också på viktiga delar som social samvaro. Frågor kring gemenskap, tillgänglighet, balkonger och boendemiljö har fått ta stor plats under skissprocessen. Planlösningarna är anpassade för att få så mycket dagsljus som möjlig samtidigt som alla lägenheter har en stor balkong eller uteplats. Kv38S erbjuder en hemtrevlig, lugn bostad mitt i den urbana Hagastaden.

Projektet är sedan 10 september på samråd och alla samrådshandlingar samt mer information finns här:

Västra Hagastaden – Stockholms stad (vaxer.stockholm)

Samrådsmötet äger rum 24 september i Hagastaden, vi hoppas att många kommer och diskuterar, tycka till gör man digitalt här:

Samrådsmöte – nya bostäder, kontor samt kultur och idrott i Västra Hagastaden – Stockholms stad (vaxer.stockholm)

Kontaktperson

Lisa Wikström

Lisa Wikström

Arkitekt SAR/MSA
Partner, vvd

Relaterade projekt

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.