Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Kv38S, västra Hagastaden, Seniorgården AB
Seniorlägenheter och lokaler där Vasastan och Hagastaden möts

Västra Hagastaden

Nybyggnad

Efter vinst i parallellt uppdrag utvecklar AIX tillsammans med Seniorgården AB två punkthus i västra Hagastaden. Projektet ligger i sista delen av Hagastaden, i gränslandet mellan Rödabergsområdet, det nya högexploaterade Hagastaden och flera riksintressen.

Nutida tolkning av klassisk fasadkomposition

Projektet strävar efter att hitta en nutida tolkning av stenstadens klassiska fasadkomposition. Mötet mellan Röda bergen och Hagastaden färgar byggnaden; stenstaden återfinns i kulör och materialitet, Hagastaden i den öppna, höga bottenvåningen, det platta taket och i skalan.

Kv38S, västra Hagastaden, Seniorgården AB

”Utan att äldre förlagor kopieras, bör sådana tillskott inordna sig och samspela med den befintliga miljöns arkitektur, samtidigt som det svarar mot dagens behov” Stockholm Arkitekturpolicy

Kv38S, västra Hagastaden, Seniorgården AB

Gestaltningen är framtagen efter noggranna platsanalyser och diskussioner kring vad som egentligen eftersträvas när äldre arkitekturstilar står som förebild. Projektet tar avstamp i det befintliga och spinner vidare på de klassiska begreppen, sockel, kropp och krön. Byggnaden ges en lugn och harmonisk gestaltning med en stram rytm och mjuka inslag. Den blir enkelt avläsbar med en repetitiv fönsterplacering och horisontella markörer som bryter av mot Hagastadens vertikala betoning. Stor omsorg har lagts på utvalda detaljer så som fönsteromfattningar, räcken och entréer. Huset smälter in i stadsbilden med sin lågmälda fasad samtidigt som den berättar om vår samtid.

Kv38S, västra Hagastaden, Seniorgården AB
Illustration: AIX

Dagsljus, mötesplatser och grönska

I den täta staden behövs både mötesplatser och närhet till grönska. När många funktioner ska samsas på liten yta är samspelet dem emellan viktigt för en lyckad helhet. Den begränsade gårdsytan gör att den gemensamma utemiljön och grönskan även får ta plats på flera av taken.
Då seniorbostäder är en speciell boendetyp med stort fokus på sin hemmiljö har gemenskap, tillgänglighet, balkonger och gårdsmiljö fått ta stor plats under skissprocessen. Planlösningarna är anpassade för att få så mycket dagsljus som möjlig samtidigt som alla lägenheter har en stor balkong eller uteplats.

Kontaktperson

Lisa Wikström

Lisa Wikström

Arkitekt SAR/MSA
Partner, vvd

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.