Kund
Statens fastighetsverk
Ort
Vadstena
Foto
Peder Lindbom
Projektansvarig
Anders Scherman
Vadstena slott är en av Sveriges förnämsta och bäst bevarande renässansanläggningar. 2019 utsågs Anders Scherman till slottsarkitekt och generalkonsult av Statens fastighetsverk.
Uppdraget som slottsarkitekt innebär att tillsammans med en kunnig konsultgrupp, fastighetsförvaltare och hyresgäster arbeta med allt från helhet till detalj där känsliga antikvariska frågeställningar med hänsynstagande till den historiska miljön behöver vägas mot utveckling och anpassning till dagens förhållanden och funktionsbehov vid underhåll, förvaltning och utveckling av det befintliga.
Hållbara förbättringar och bevarandeinsatser Under vårt arbete på slottet har vi genomfört flera betydande åtgärder, bland annat förbättrat brandskyddet och bytt ut hissen till Landsarkivet. Inom klosterområdet har vi bidragit till att förbättra den utvändiga belysningen på parkeringsytor och gångvägar. Vi har även assisterat Statens fastighetsverk med planering och genomförande av exteriöra underhållsarbeten, såsom renovering av putsfasaden på Hjertstedtska huset och ommålning av Empirehusets fasader.
För närvarande pågår fönsterunderhåll på slottet, där vi även justerar och samordnar fönsterkulörerna för att återställa en mer harmonisk och estetisk helhet. Bland kommande insatser planerar vi invändiga putslagningar och brandtätningar i anslutning till Landsarkivets lokaler. Vi spelar en central roll i det systematiska brandskyddsarbetet, både på slottet och inom klosterområdet. I detta arbete säkerställer vi att antikvariska och arkitektoniska värden bevaras samtidigt som nödvändiga åtgärder genomförs.
Vadstena slott och klosterområdet genom tiderna Slottet som både är ett stort besöksmål för turister och en viktig del av den historiskt värdefulla stadsmiljön i Vadstena har också en viktig funktion som lokal för vårt äldsta Landsarkiv, grundat redan 1899. Slottets äldsta delar är robusta murmästararbeten med medeltida tradition och stod till sin huvudsakliga form färdiga i slutet av 1500-talet. Man har inte med bestämdhet kunnat fastslå vem som var den ursprunglige arkitekten men ett flertal då verksamma arkitekter och fortifikatörer tros ha varit engagerade i slottets tillkomst. Det är även troligt att både Gustav Vasa och senare hans söner haft ett visst inflytande över hur slottet kom att se ut. Under årens lopp har många av sin tids främsta arkitekter varit engagerade i de förändringar och tillägg som gjorts. Klosterområdet och dess bebyggelse har en ännu äldre historia. Här finns bland annat det mytomspunna Kungshuset som antas ha anor ända sen 1200-talet och Birger Jarls tid. Både slottet och klosterområdet är statliga byggnadsminnen sedan 1935.
Kontaktperson Arkitekt SAR/MSA