På uppdrag av Sjöfartsverket, har AIX byggnadsantikvarier ett flertal uppdrag för deras kulturhistoriskt värdefulla fyranläggningar. Fyrarna ligger spridda längs landets kust, från norr till söder, på sandiga dyner, svåråtkomliga öar och höga klippor. De har också sinsemellan olika karaktär, uppförda i olika material och byggnadssätt beroende på funktion, placering och byggnadstid. Var och en med sin egen personlighet.
Byggnadsantikvariens roll i arbetet med fyrarna har innefattat antikvarisk rådgivning, att ta fram kulturhistoriska kunskaps-, planerings- och beslutsunderlag inför renoveringar och därefter medverka under arbetenas genomförande.
Stora Karlsö fyr
Fyrplatsen på Stora Karlsö anlades 1886–1887 på en klippa 38 meter över Östersjöns yta, som ett kombinerat fyr- och boningshus. Byggnaden är uppförd i kalksten och ritades av fyringenjör John Höjer, som studerat det franska fyrväsendet vilket tydligt avspeglar sig i Karlsöfyrens utformning.
Det var den kraftiga expansion av sjöfarten kring och förbi Gotland som skapade behovet av en fyr på just den platsen. Utbyggnaden av fyrbelysta farleder fick sin kulmen under slutet av 1800-talet. Exporten av trävaror, järnmalm, kalk, pappersmassa ökade från Sverige liksom importen av olja, kol och koks. Även passagerartrafiken ökade avsevärt med nya större ångfartyg.
Sten till fyrbyggnadens bröts i ett stenbrott söder om fyrplatsen och de påkostade omfattningarna av kalksten kring dörrar och fönster höggs på ön. Uppförandet av den pampiga byggnaden kostade 28.000:- och därtill kom själva fyrljusapparaten från franska Barbier & Fenestre för 16.000:-.