Social hållbarhet
Vårt arbete med social hållbarhet utgår från nyfikenhet på hur den bebyggda miljön påverkar vårt mänskliga samspel. Hur vi utvecklar byggnader och platser påverkar hur vi främjar det mänskliga samspelet för social inkludering, jämlikhet och delaktighet.
De viktigaste tillgångarna för att skapa en levande miljö är de värden som redan finns, i form av omtyckta platser och byggnader, och i form av det engagemang som människor som är knutna till dessa har. Därför vill vi involvera verksamhetsutövare, boende, medborgare och brukare i designprocessen. Kunskap om det sociala liv som redan finns ger förutsättningar för att bygga en ny, omtyckt och inkluderande bebyggd miljö.
Genom att involvera de människor som påverkas av det byggda, skapar vi något nytt som speglar de människor som bor, besöker eller arbetar där. Det främjar en känsla av gemenskap, medansvar och ägandeskap över den utveckling som komma skall – en utveckling till en mer hållbar och jämlik miljö.
För att skapa trygga miljöer där människor möts vill vi ha en blandning av funktioner med arbetsplatser, olika typer av service, kollektivtrafik, kulturliv och bostäder. Vi vill skapa en blandning av boendeformer. På så sätt kan boende stanna i sitt område även när livet förändras och människor med olika ekonomiska förutsättningar kan bo och verka inom samma område.
Offentliga platser och stråk tillhör alla och de ska vara trygga och attraktiva att vistas i. Platser ska ge en känsla av stolthet och tillhörighet. Vi arbetar med överblickbarhet, tydliga gränser och omsorgsfull gestaltning.
För att öka kunskap om platser och byggnaders sociala betydelse, och för att skapa delaktighet i stadsbyggnadsprocessen, integrerar vi barnkonsekvensanalyser, medborgardialoger och hållbarhetsanalyser i våra projekt.
Bostadsprojekt
I våra bostadsprojekt utformar vi bostäder som bidrar till trygghet också i det offentliga rummet och som har utemijlöer som främjar lek, lärande och hälsa. Vi har förfinat vår metod för boendedialog inom till exempel Kv Sigbardiaorden där vi med hjälp av ett digitalt enkätverktyg och workshop involverat brukarna inom designprocessen. I Kv Holkkvarnen har vi arbetat med en trygghetsskapande mötesplats med särskilt fokus på kvinnor och barn genom en stor tvättstuga och eventuella lekytor i anslutning, placerad ”mitt i byn” i Rinkeby. I projekt Telefonplan ritar vi kulturhuslokaler inom ramen för bostadsprojekt.
Centrumanläggningar
När vi utformar centrumanläggningar är det allmänhetens centrala platser vi har möjlighet att utveckla. I omvandlingen av Solna centrum arbetar vi med inventering av upplevd trygghet vid platser och stråk och utformar hela anläggningen för att öka trygghet, tillgänglighet och framkomlighet. Vi utvecklar området kring Flemingsbergs stations södra utgång för att skapa nya offentliga platser vid stationen. En utmaning är att stärka kopplingen mellan Visättra och Södertörns högskola/Flemingsbergs centrum och vi har tidigare genomfört en barnkonskekvensanalys för att värdera olika kopplingsalternativ.
Skol- och idrottsprojekt
I våra skol- och idrottsprojekt har vi möjlighet att vara med och stärka skol- och föreningsverksamheten som vi ser som samhällets viktigaste institutioner för vår sociala hållbarhet. Vi jobbar med barn-, genus-, folkhälso- och trygghetsfrågor vid utformning av våra skol och idrottsprojekt. Exempel på aktuella projekt är bl.a. Engelska skolan i Brännkyrka, Fotbollförbundets anläggning i Kungsängen, Bro IP, Kumla skola, Njupkärrskolan, Bergfotens skola och Mälardalens högskola.