Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Handelshögskolan i Göteborg
Inredningsarkitektur för en attraktiv lärandemiljö

Handelshögskolan vid Göteborgs universitet

Handelshandelshögskolan vid Göteborgs universitet har en tydlig ambition – att bidra till en positiv utveckling för samhället i dess helhet. Med det nya huset som nu byggs och kommande ombyggnationer i befintliga lokaler vill de skapa en attraktiv lärandemiljö i internationell framkant. Vi hjälper dem att vidareutveckla programskrivning och utformning av funktionerna i sina nya lokaler.

För att lyssna in och skräddarsy den inre gestaltningen har vi hållit workshops och samtal i referensgrupper med såväl institutionsledningar och studenter som förvaltare och servicepersonal. Utgångspunkten har varit Handelshögskolans identitet och verksamhetsmål. Resultatet blir en varm och välkomnande studiemiljö i världsklass för både studenter och forskare.

Göteborgs City Campus står inför stora förändringar och som en del av dessa får Handelshögskolan en ny tillbyggnad på 10 000 kvm. Hus F kommer att innehålla en ny huvudentré med kafé, reception med servicecenter för studenter och studievägledning, hörsalar med totalt 700 sittplatser, informella studieplatser och läsesalar för 300 studenter samt kontor för 250 forskare. Projektet innebär också att en av Västlänkens stationsuppgångar integreras i den nya byggnaden.

Det kvarvarande befintliga Handelskvarteret utgörs till största delen av en tillbyggnad från 1994 ritad av Erseus Fenning Sjögren. Det är en prisbelönt, tidstypisk arkitektur med klassicistiska drag. Vårt uppdrag att ta fram en inredning som skulle ge ett utökat antal studieplatser och uppfylla moderna krav på god arbetsmiljö resulterade i kompletteringar med en samtida formgivning som för ett lyhört samtal med den ursprungliga byggnaden.

Formspråk

Arkitekturen präglas en flera karakteristiska formelement som blev viktiga att förhålla sig till; det återkommande arkadmotivet i byggnadens publika stråk runt innergården, indragna nischer med en kulört bakvägg som avgränsas av en pelarrad, det skulpturala språket baserat på geometriska grundformer, symmetri och repetitiva sekvenser av rumselement. Vår analys tolkar dessa formelement i en bearbetad form och speglas i den nya gestaltningen. Inredningen förstärker även kvaliteter i rummens proportioner, ljusföring och materialitet och kompletterar rummen med kvaliteter som efterfrågas av människorna som vistas där – en attraktiv miljö som är välkomnande, öppen och inkluderande.

Detta sammantaget förstärker Handelshögskolans personlighet som ansvarfull, nyfiken, engagerad, modern, progressiv, öppen, fördomsfri, excellent och med hög integritet.

https://youtu.be/Hdd7YjEflJI

Gestaltningen utgick från idén att återanvända det högkvalitativa ekmaterialet i väggsofforna och omvandla dem till väggpaneler. Ekskivorna har demonterats, slipats och monterats upp som ny väggpanel, som förutom integrerade eluttag döljer kanalisation för ventilation.

Katja Hillström

De befintliga studieplatserna var utrustade med hårda väggsoffor i massiv ek samt bord med dålig belysning. Ljuddämpande element och förvaringslösningar för kläder saknades. Den bristande ergonomin gjorde platserna olämpliga för längre studiestunder och grupparbeten. Vår lösning var att vrida sittvinkeln med 90 grader för att skapa mer intima studiegrupper med dagsljus från sidan. Generösa rundade bord inbjuder till interaktion med förbipasserande. Mjukt klädda sittplatser skapar komfort för långa studietimmar. Väggarmaturer tillsammans med ny allmänbelysning ger en behaglig arbetsbelysning och möjliggör använding av platserna även på kvällen. De specialritade bordens pelarstativ samt sittpallar är tillverkade av gjutjärnsrör av standarddimension som lackerats i en djup vinröd ton.

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.