Naturhistoriska riksmuseet är Sveriges största museum och ett statligt byggnadsminne, uppfört mellan åren 1907–1916 efter ritningar av arkitekten Axel Anderberg. Museet skulle vara tillgängligt för allmänheten i folkbildande syfte men också en institution för vetenskapligt arbete. Så fungerar det än idag.
Naturhistoriska Riksmuseet inrymmer samlingar, utställningar och forskning på hög nivå. Det förnyas samtidigt som forskning och samlingar utvecklas och växer. Anläggningen har en grandios arkitektur i tidstypisk nationalromantik med inslag av såväl karolinsk barock som en kraftfull geometrisk jugend där interiörens samlande rum, entréhallen, huvudtrapphuset, Vegatrappan och Vegasalen samt mineralsamlingarnas trapphall är rikt dekorerade och ljussatta. Innanför huvudentrén möts man av putsreliefer i form av svenska djur, monogram, kungliga ornament med mera.
Projektering och genomförande har präglats av god dialog mellan projektörer och hantverkare samt stort engagemang tillsammans med SFV och Riksantikvarieämbetet.
Mona Lantzourakis hos AIX är sedan 2019 husarkitekt för Naturhistoriska riksmuseet. Uppdraget inkluderar hela anläggningen på drygt 60 000 kvadratmeter BTA fördelat på 13 byggnader samt den tillhörande marken som är en del av Nationalstadsparken. AIX har även tidigare arbetat med Naturhistoriska riksmuseet genom antikvarisk medverkan och tillgänglighetsinventering.