I den omfattande renoveringen av Staffans kyrka har grundpelarna varit teknik och innovation. Lasterna från en välvd tegelbasilika har överförts till en ny grundläggning med hjälp av avancerad teknik och logistik, nya rum har tillskapats och de kulturhistoriska värdena har säkerställts.
Staffans kyrka ritades av arkitekt Knut Nordenskiöld och uppfördes 1932 på initiativ av Staffans församling (bildad 1916). Byggnaden är sammansatt av delar med inspiration från olika epoker – från medeltid till 1900-tal. Den resliga gulputsade kyrkan är uppförd på en höjd kallad Steneberg, som senare kom att få namnet Staffansberget. Orörd under kyrkorummet fanns sedan uppförandet en plomberad, drygt manshög sockelvåning kvar. Möjligheten att tillskapa nya rum där har alltid lockat och flera förslag har tagits fram under åren.
Den arkitektoniska utmaningen i detta projekt har varit att skapa rum med god höjd, bra klimat, dagsljus och utblickar. För att uppnå detta krävdes att den välvda, tvåskeppiga kyrkans laster fördes över till en ny, kompletterande grundläggning på en lägre nivå än den ursprungliga. För att uppnå önskad rumshöjd och erhålla kanalisationsutrymme under golv gjordes därför en urschaktning. Ljus och utblickar kunde sedan skapas utan större påverkan på den fina sandstenssockeln.
För att uppå den höga kvalitet som kan förväntas i en kyrkobyggnad var installationssamordningen central, liksom utförandet i stort och valet av material och färgsättning. Tack vare tillbyggnaden har nu verksamhetens behov av samlingslokaler, arbetslokaler, foajé och kök uppfyllts.
– Det har varit en ära att ha fått vara en del i tillskapandet av den underjordiska utbyggnaden och restaureringen av det befintliga kyrkorummet.
Mona Lantzourakis, uppdragsansvarig arkitekt
Den omfattande renoveringen pågick under drygt två år och kyrkan återinvigdes i slutet av 2021.